19Mianeh

پنجشنبه, ۳۰ فروردین ۱۴۰۳

دنبال کردن ما

دنبال کردن ما

روستای بلوکان (بولوکان)

روستای بلوکان (بولوکان) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان بروانان شرقی، واقع در بخش ترکمانچای شهرستان میانه با فاصله ۵۴ کیلومتری از شهر‌ میانه قرار دارد.

بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۳۷۲ نفر و تعداد خانوار آن، ۱۲۹ خانوار است.

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

بولکان (Bulkan)

بولکان اسم روستایی در بخش ترکمن چای، دهستان بروانان شرقی شهرستان میانه می‌باشد که بصورت بلوکان به فارسی نوشته شده است.

بولکان یکی از اسامی قدیمی می‌باشد که در نقاط مختلف ایران و آذربایجان و به اشکال فونتیکی، بلو کان (اسم یک روستا در معلم کلایه شهرستان قزوین) و بیلقان (اسم روستایی در شهرستان کرج) بلقان (اسم یک روستا در شهرستان هشترود، و اسم یک روستا در بخش شیروان شهرستان قوچان) استعمال شده است.

در لغت نامه‌ی دهخدا، بل به معنی، خدای زمین و یکی از سه رب النوع بزرگ که مورد عبادت تمام سومری‌ها بود، معنی شده است.

آقای سیداوف در کتاب آذربایجان خالقی نین سوی کو کونودوشونر کن، بول را واریانت فونتیکی بئل دانسته و برای بئل معانی؛ تپه، گذرگاه باریک در کوه، کمر کوه، روح کوه و صاحب کوه، را ذکر کرده است. همچنین بر طبق نظر ایشان اقوام ترک زبان باستان بئل را الهه کوه دانسته و به آن توسل می‌جسته‌اند و زیادی آب چشمه‌ها و رودها و ازدیاد محصول را به آن منسوب می‌نموده‌اند.

واژه‌ی «قان» که بشکل فونتیکی کان نیز استفاده شده است، در زبان ترکی قدیم به معنی «خان و پدر» بوده است که با تبدیل حرف «ق» به حرف «خ» امروزه بصورت «خان» استعمال می‌شود.

بنابراین با توجه به مطالب فوق مفهوم لغوی روستای بولکان، آبادی منسوب به بئل خان و یا آبادی منسوب به الهه‌ی کوه خواهد بود.

روستای بلوکان (بولوکان)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

تصاویر ارسالی از آقای باقر علیزاده

حتماً ببینید:  آبشار بلوکان

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای‌ بلوکان میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *