20.21Mianeh

جمعه, ۳۱ فروردین ۱۴۰۳

دنبال کردن ما

دنبال کردن ما

روستای چرور (چورور)

روستای چرور (چورور) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان کندوان بخش کندوان شهرستان میانه واقع شده‌است.

بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۲۵۹ نفر و تعداد خانوار آن، ۷۸ خانوار است.

 

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

چورو (Çürü)

چورو اسم روستایی در بخش کندوان، دهستان کندوان می‌باشد که بصورت چرور به فارسی نوشته شده است.

«چورو» مخفف چوررو، می‌باشد. شکل اولیه‌ی آن چورلو بوده است که در اثر تبدیل حرف «ل» به حرف «ر» بشکل چورو در آمده است.

در زبان ترکی آذربایجانی بخصوص گویش میانه به هنگام اضافه شدن پسوند اسم ساز «لی» و «لو» به آخر کلماتی که با حرف «ر» ختم می شوند حرف «ل» پسوند به حرف «ر» تبدیل می‌شود مثل تبدیل نورلو به نوررو و نورو که بعنوان اسم مرد استفاده می‌شود و یا تبدیل اسم طایفه‌ی مظفرلی به مظفرری.

«لو» یکی از پسوندهای چهارگانه‌ی اسم ساز و صفت ساز در زبان ترکی آذربایجانی است و در اسامی ساخته شده مناسبت مکان، کیفیت و مالکیت، عایله و خانواده را می‌رساند.

«چور» در زبان ترکی قدیم به معنی «سود و منفعت» بوده است.

این واژه امروزه بصورت «چورَه» به معنای سود معامله بکار می‌رود.

بنابراین با توجه به مطالب فوق آبادی چوررو به معنای روستای دارای سود و منفعت خواهد بود.

همچنین «چور» (Çor) اسم یکی از طوایف تیره‌ی پچه نک از ایل اوغوز بوده است.

در صورتیکه تلفظ اولیه‌ی واژه‌ی چورو را چورْروُ در نظر بگیریم با توجه به اینکه چوررو (چورْلو) اسم طایفه ساخته شده از واژه‌ی چور می‌باشد، در اینصورت روستای چوررو نیز آبادی منسوب به طایفه‌ی چوْر خواهد بود که این وجه تسمیه معقولتر به نظر می‌رسد.

روستای چرور (چورور)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

اقلیم و آب و هوا روستای چرور

روستای چرور منطقه کندوان به دلیل داشتن ارتفاعات و منابع آبی مناسب از شرایط آب و هوایی نسبتاً خوبی برخوردار است ولی به دلیل قرار گرفتن در عرض میانی کره زمین جزء مناطق خشک جهان محسوب می‌گردد.
تابستان‌های گرم و زمستان‌های سرد و نوسانات دمایی قابل ملاحظه در این منطقه زیاد است. بطوری‌که تعداد روزهای یخبندان در سال در این منطقه تا ۳ ماه می‌رسد. توده‌های هوایی که به شهرستان ترک و چرور وارد می‌شوند، عبارت‌اند از:

۱- توده هوای قطبی قفقاز از سمت شمال

۲- توده هوای مدیترانه‌ای از غرب

۳- توده هوای آفریقا از سمت جنوب غربی

۴- توده هوای فلات مرکز ایران از جنوب و جنوب شرقی.

در طبقه بندی اقلیمی دو مارتن دو نوع توده هوا وجود دارد.

۱- اقلیم نیمه خشک سرد، مربوط به مناطق جلگه‌ای‌(جلگه میانه).

۲- اقلیم نیمه مرطوب خیلی سرد مربوط به مناطق کوهستانی( رشته کوه‌های بزگوش).

به دلیل اینکه روستای چرور اکثراً کوهستانی می‌باشد در طبقه اقلیم نیمه مرطوب سرد قرار می‌گیرد. این رطوبت باعث ایجاد سرسبزی و همچنین رشد و نمو درختان و میوه‌های سردسیری چون سیب، زردآلو، گردو، گلابی، آلبالو و گیلاس می‌شود.

تغییرات دمای منطقه از ۲۵- درجه سانتی‌گراد تا ۴۰+ درجه سانتی‌گراد متغییر است. متوسط میزان بارندگی ۲/۴۰۱ میلیمتر در ۱۰سال گذشته می‌باشد. میزان رطوبت نیز در ایستگاه میانه ۷۲ درصد و حداقل آن نیز ۶۰ درصد می‌باشد.

حتماً ببینید:  روستای اکبر آباد

چرور یکی از نزدیکترین روستاها به مرکز بخش کندوان(ترک) است که فاصله‌اش با ترک ۳ کیلومتر و با شهرستان میانه ۲۷ کیلومتر است. به دلیل داشتن ارتفاعات و منابع آبی مناسب از شرایط آب و هوایی نسبتاً خوبی برخوردار است. دارای آب و هوای کوهستانی سرد و معتدل است. آبش از چشمه و رود ترک تامین می‌شود.
در حال حاضر ۸۵ خانوار در آن سکونت دارند. شغل اهالی دامپروری، کشاورزی و باغداری است. محصولاتی چون گندم، جو، عدس، نخود، سیب، گلابی، زردآلو، آلبالو و گیلاس از میوه‌هایی است که در این روستا به عمل می‌آید.

روستا در دامنه‌های رشته کوه‌های بزقوش در یک شیب نسبتاً ملایم قرار گرفته و با توجه به وجود دامنه ها روستا حالت دره‌ای بخود گرفته است. بافت خانه‌های روستا از خشت و گل و چوب می‌باشد. اخیراً که مهاجرت معکوس به روستا انجام می‌شود و عده‌ای به روستا برگشته و در تغییر بافت خانه‌ها از سنتی به مدرن دخیل هستند، روستا تقریباً از حالت سنتی خارج شده است.

از وسط روستا ۲ نهر می‌گذرد که اکثر ایام سال در آن آب جاریست.

چیزی که در این روستا نسبت به روستاهای دیگر زیاد مشهود است داشتن تعاون و همکاری بیش از حد در میان مردان زنان جوانان می‌باشد. بالاخص در زمینه کشاورزی و دامداری و کار در باغات که بصورت گروهی یا بقول محلی(ایمجی) صورت می‌گیرد.

همچنین از تمایزات این روستا با روستاهای دیگر داشتن مردمان خوب و مهربان و مهمان‌نوازی که در میان روستاهای اطراف زبان‌زد است.

بادها

مهمترین بادهایی که در منطقه میوزند می‌توان از بادهای گرمسیری و سردسیری نام برد. بادهای گرمسیری(گرمیش) در فصل گرم در منطقه میوزد و باعث خشکی هوا و افزایش تبخیر می‌گردد که در نتیجه گیاهان و محصولات به آب بیشتری نیازمند می‌گردند جهت اکثر بادها در منطقه در جهات شرقی – غربی و جنوب شرقی است.

بادهای گرمسیری: این باد که در منطقه از آن با نام گرمیش نام می‌برند در فصل تابستان می‌وزد. عمده‌ترین تاثیر آن تباه کردن محصولات کشاورزی از جمله زراعت است که خوشه‌های گندم و جو را از بین می‌برد. در مناطق دشتگون سرعت این باد از ۲۰ تا ۳۰ گره تجاوز نمی‌نماید. این باد از جهت شرق به غرب می‌وزد و چون باعث افزایش شدید درجه حرارات می‌گردد به گرمیش مشهور است.

بادهای سردسیری: جهت وزش این باد از شمال است و باد شمالی نیز گفته می‌شود. این باد در زمستان سرد و در تابستان خنک است. عمده تاثیر منفی این باد در زمان شکوفه‌دهی درختان است که باعث تلف شدن درختان و شکوفه‌های آنان می‌گردد. این باد در زمان وزش بسیار سرد و خنک بوده و باعث خشک شدن درختان بر اثر سردی هوا می‌گردد. همچنین جهت وزش باد از جهت غرب است و به همین علت به آن باد غربی نیز می‌گویند.

حتماً ببینید:  روستای آونلیق (اووون لیق)

ارتفاعات

مهمترین ارتفاعات در منطقه کندوان رشته کوه بزگوش است. که آبادی‌ها و روستاهای بسیاری را در دامنه خود جای داده است. رشته کوه بزگوش بین شهرستانهای سراب، میانه(بخش کندوان) و بستان آباد قرار گرفته است. مرتفع ترین قله رشته کوه بزگوش با ارتفاع ۳۳۰۲ متر در اردستان سراب واقع شده است. در این میان مهمترین کوه‌های موجود در منطقه نیز عبارتند از: کوه چهل نور در دهستان گرمه با ارتفاع ۲۵۶۰ متر از رشته کوه بزگوش وسلسله دامنه‌های کوه‌های از بزگوش که روستای چرور را احاطه کرده است میتوان به بابا یانی اوچوروملار تیکمه داش و… را نام برد.

صنایع دستی

صنایع دستی همگام با شهرستان در بخش و منطقه کندوان نیز وجود دارد . صنایعی همچون پشم ریسی، فرش بافی، گلیم و جاجیم جوراب بافی و شال بافی از صنایع دستی و عمده منطقه به شمار می‌رود.

زبان

زبان رایج مردم این منطقه از دیرباز همانند سایر شهرهای آذربایجان، ترکی است که در تمام منطقه با لهجه یکسان تکلم می‌شود. زبان محاوره‌ای و لغاتی که توسط مردم ترک و روستاهای اطراف استفاده می‌گردد به زبان محاوره‌ای مناطق اطراف تبریز و خود تبریز بیشتر شبیه است تا زبان محاوره‌ای شهر میانه. اصطلاحات و ضرب المثل‌های مورد استفاده نیز در آن مثل‌های مورد استفاده در کل منطقه آذربایجان است ولی گاهاً مثل‌های محلی نیز شنیده می‌شود. .شعر و شاعری نیز در اینجا رواج دارد و شاعرانی که فی‌البداهه و گاهاً بیسواد شعر می‌سرایند و هر بیننده‌ای را به تحسین وا می‌دارند در این منطقه به چشم می‌خورد.

گونه‌ها و پوشش گیاهی روستای چرور

از نظر پوشش گیاه روستای چرور نیز مانند سایر روستاها دارای تنوع گیاهی مختلفی، دارای انواع و اقسام گیاهان خودرو می‌باشد که به تعداد از آنها اشاره می‌شود:
انـــواع یونجه، چاودارکوهی، قیــاغ اوتی، کهلیک اوتی، ساری چیچک، شیرین بیان، ایستی اوت، قانقال و… را می‌توان نام برد.
بولاغ اوتی، کاکوتی، بومادران، مرضه کوهی، قازآیاغی، اسپند، خاکشیر، ریواس، پونه، نعناع کوهی، درمنه و دوه دابانی، گون، شیرین بیان، اجی بیان، دوشان الماسی، آویشن و … می‌باشد.

منابع آب

منابع آب‌های سطح الارضی و رودخانه‌های روستای چرور بشرح زیر است:

  1. رود قاپی چای که از چشمه‌های میراملار سرچشمه گرفته و بسوی مزارع پایین‌دست روستا می‌رسد .
  2. داغ سوی که کوه بزگوش سرچشمه گرفته و بعد از گذشتن و سهم‌دهی روستاهای همجوار وارد روستا می‌شود.
  3. تعداد چشمه‌های کوچک و بزرگ و چندین رشته قنات، با عمق، طول و میزان آب نسبتا، کم در قسمت‌های مختلف روستا پراکنده هستند که بخشی از آب مورد نیاز روستا را تامین می‌نمایند.
  4. قوملو گوزه..امید گوزهسی، کور بلاغ، چولباغ، شاهسون چمنی، ولده باغ، سغانوو، چشمه‌های سوتی بلاغ و… .

گونه‌های جانوری

..در خصوص زندگی جانوری هم می‌توان گفت که این روستا به خاطر وسعت مراتـــع و وجود ارتفاعات و دره‌ها و چشمه سارها و رودخانه، محل زیست بسیاری از حیوانات می‌باشد؛ گرگ، روباه و خرگوش از جانورانی هستند که به تعداد زیاد در حوالی آن دیده می‌شوند.

سئـــرچه، قاژغالـــداغ، ساغساغان، بولبول، آلاجهره، آغاج دَلَن، آلاقوش، قاراتویوغ، داش سئرچه سی، چول خوروزی، کهلیک، سوقوشی و… از پرندگان بومی و سئغـــــرچین، قارران قوچ، بیلدیرچین، یئلبه، ساری کوینک، چوبان آلاّدان، اوردک، قاز، تالیش یئلبه سی، قاشغاتویوغ و… از پرندگان مهاجر و فصلی چرور هستند که طبیعت زیبای این روستا را مخصوصاً در بهار و تابستان زیباتر، با صفاتر و روح نوازتر می‌نمایند.

منبع نوشته: azavini1.blogfa.com

تصاویر ارسالی از آقای ارش علی عباسی

حتماً ببینید:  روستای ذاکر (ذکیر)

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای چورور میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

6 دیدگاه به “روستای چرور (چورور)

  1. با سلام
    پدربزرگ من حاج حیدر روحانی وقتی بیست ساله بود به میانه مهاجرت کردن از چرور.و زمان بمب باران من بچه بودم و کلی خاطرات شیرین از ان زمان دارم.یکی از زیباترین روستاهای میانه میباشد به نظر من

  2. سلام این روستا هم روستای اجدادی بنده ست که متاسفانه فقط یکبار موفق به دیدنش شدم و ان شالله طبق تعاریفی که پدرم اسرافیل بدرخانی هر لحظه و هر روز از وطنشون به زبان می اورند دوباره افتخار بازدید از این روستای زیبا رو داشته باشم. برای مردمان باصفای این روستا ارزوی سلامتی و تندرستی و شادمانی می کنم.

  3. سلام اینجانب احسان بدرخانی شاعر اهل بیت علیهم السلام هستم
    دوجلد کتاب دارم یکی بنام (بابا یالییا سلام)درمورد روستای چرور به نظم کشیده شده و در دسترس همشهریان قرار دارد متاسفانه مورد بی مهری مسئولین قرار گرفته است
    حرف زیاد برای گفتن دارم که در این مقال نمی گنجد

  4. سلام خدمت همه هم ولایتی های عزیزم بنده علیرضا ملکی فرزند مرحوم حاج محمد ملکی من هم بزرگ شده این روستا هستم امیدوارم هرکجا هستید خوب وخوش وسلامت باشید روستای ما دارای آب وهوای عالی با مناظر بکر ودیدنی هست وقت کردید سری به آنجا بزنیدخوش میگذره::::::

  5. یادم رفت بگم این روزا خیلی سخت میگذره بخاطر ویروس لعنتی کرونا. جزو برنامم بود قبل تعطیلات عید بیام روستا ولی حیف که کرونا اجازه نمیده بیام.
    امید اینکه زودتر نگرانی ها رفع و آرامش برگرده و این بحران رفع شه. به امید حق

  6. با سلام خدمت همه ی هم ولایتی های عزیز
    خوشحالم که با سایت و اطلاع رسانی خوبتون اطلاعات بیشتری از زادگاهم کسب میکنم. هرچی از زیباییش و مهربانی مردمش گفته شه باز کمه. امیدوارم صمیمیت و سلامتی اهالی روستا همیشه تداوم داشته باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *