دنبال کردن ما

روستای چرکینلو (چرکینلی)

روستای چرکینلو (چرکینلی) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان گرمه جنوبی بخش مرکزی شهرستان میانه واقع شده‌است.

چرکینلو یکی از روستاهای نامی ومعروف میانه در آذربایجان شرقی است که از لحاظ محصولات کشاورزی و دامی و همچنین از لحاظ مناظر طبیعی به خصوص صنعت گردشگری یکی از غنی‌ترین وثروتمندترین روستاهای استان آذربایجان شرقی و کشور ایران است.

با این اوصاف این روستا یکی از گمنام‌ترین روستاهای کشور ایران می‌باشد.

محصولات کشاورزی

روستای چرکینلو، با توجه به موقعیت خاصی که دارد و به واسطه داشتن رودخانه‌های پر آب، برای کشاورزی بسیار مناسب است.
رودخانه‌هایی که در زمستان و بهار، در دره‌های عمیق جوشان و خروشان جاری می‌شوندخود یکی از عوامل تأثیرگذار در جهت رونق محصولات کشاورزی این منطقه می‌باشد.

از جمله مرغوب‌ترین محصولات کشاورزی روستای چرکینلو می‌توان به گوجه، هندوانه، خربزه، طالبی، برنج درجه یک ایرانی، زردآلو، خیار، خیارچمبر، گندم، جو، سیب، و محصولات دیگر اشاره کرد، که مهم‌ترین محصولات آن را در درجه اول می‌توان به گوجه، هندوانه، خیار (اعم از زمینی و درختی) و سیب اشاره کرد که به مقدار فراوانی در این روستا کشت شده و به شهرستان‌ها واستان‌های دیگر صادر می‌شود.
همچنین محصولات کشاورزی روستای چرکینلو یکی از راه‌های به دست آوردن در آمد برای مردم این روستا است.

روستای چرکینلو (چرکینلی)

محصولات دامی

پرورش دام در چرکینلو به روش سنتی انجام می‌گیرد که این باعث تولید کم محصولات دامی شده و به اقتصاد چرکینلو آسیب می‌رساند. با این حال بعضی دیگر از دامداران در آنجا به صورت صنعتی دام هایشان را پرورش می‌دهند وباعث تولید محصولات دامی فراوان می‌شوند که به دیگر استانها محصولاتشان را صادر می‌کنند.
مهم‌ترین محصولات دامی چرکنیلو را می‌توان شیر، پنیر، کره، ماست و محصولات دامی دیگری نام برد.

صنایع دستی

از جمله مهم‌ترین صنایع دستی روستای چرکینلو را می‌توان بافت “گلیم‌های اعلا“نام برد که مردم روستای چرکینلوبه وسیله آن درامدبسیاری را به دست می‌آورند. برخی از این گلیم‌های اعلا به شهرستان‌های دیگر همچون شهرستان تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی صادر می‌شود که محل مناسبی برای فروش این گلیم هاست.

مقدمه‌ای بر تاریخ چرکنیلو

روستای چرکینلو هم چنین دارای تاریخی غنی می‌باشد. این پیشینه تاریخی حتی به دوره ماقبل اسلام یعنی دوران اشکانیان وساسانیان دو حکومت قدرتمند ایرانی می رسد، به همین دلیل است که ما در مقدمه عرضمان از چیرکینلو یک روستا نام نبریم بلکه روستایی غنی از همه لحاظ (تاریخی، صنعتی، جغرافیایی، گردشگری و…)نام بردیم.
قدمت طولانی این روستا به فرهنگ وتمدن مردم این روستا تأثیر گذاشته و افراد نامی و نویسندگان و فرماندهان جنگی بسیاری را تقدیم به مملکت پهناور ایران زمین این سرزمین پاک و زیبا تقدیم نموده است.

جاذبه‌های تاریخی و گردشگری روستای چرکینلو

تپه کهنه یور مربوط به دوره اشکانیان – دوره ساسانیان – سدهٔ ۷تا۱۰ ه. ق. است و در شهرستان میانه، بخش مرکزی، دهستان گرمی جنوبی، ۲ کیلومتری شرق روستای چرکینلو (چیرکینلو) واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۳۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

ساغسلی تپه مربوط به دوره اشکانیان – دوره ساسانیان است و در شهرستان میانه، بخش مرکزی، دهستان گرمی جنوبی، ۲ کیلومتری شمال غربی روستای چرکینلو (چیرکینلو) واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۸۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

مردم

  • زبان

بیش تر مردم روستای بزرگ چرکینلوبه زبان ترکی آذربایجانی، ترکی آذری، آذربایجانی و آذری تکلم می‌نمایند. همچنین در کتاب «حدایق‌السیاحه»، زین‌العابدین شیروانی (معاصر فتحعلی شاه و محمد شاه) نیز تأیید می‌کند که ساکنین تبریز و شهرها و روستاهای آن به این زبان سخن می‌گویند.

  • مذهب

اکثریت مردم روستای چرکینلو مسلمان و پیرو مذهب شیعه دوازده امامی می‌باشند.

جمعیت

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۴۱۵ نفر و تعداد خانوار آن، ۱۳۷ خانوار است.

سوغاتی‌های روستای چیرکینلو

همچنین می‌توان سوغاتی‌های این روستا را در چند دسته وگروه تقسیم بندی کرد که در زیر آورده شده‌است:

  • غداهای سنتی
  • شیرینی‌ها
  • میوه‌ها
  • صنایع دستی

غذاهای سنتی

از جمله مهم‌ترین غذاهای سنتی این روستا را می‌توان به کوفته تبریزی، آش زردآلو، آبگوشت و آش گوجه اشاره کرد که بسیار معروف و مشهور در میان عامه مردم است و غذایی دیگر با عنوان کوکو که غذای بسیار لذیذی است که از غذاهای سنتی این روستای بزرگ می‌باشد.

صنایع دستی

ازصنایع دستی این روستا را می‌توان به صنعت گلیم بافی اشاره نمود که رونق بسیار چشمگیری در این روستا داشته است.

میوه‌ها

از دیگر سوغاتی‌های این روستا میوه‌ها هستند که مهم ترینشان را می‌توان به: گوجه، هندوانه، خیار وخربزه اشاره نمود.

منبع نوشته: ویکی پدیا

چرکینلی

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

چیر کینلی (Çirkinli)

چیر کینلی اسم روستایی در بخش مرکزی، دهستان گرمه‌ی جنوبی شهرستان میانه می‌باشد که بصورت چرکینلو به فارسی نوشته شده است. اسم آبادی بصورت چیر کیننی در زبان محاوره تلفظ می‌گردد.

از نظر لغوی اسم «چیر کینلی» از واژه‌ی «چیر کین» به اضافه‌ی پسوند «لی» ساخته شده است.

«چیر کین» در زبان ترکی آذربایجانی به معنی «زشت و آلوده» می‌باشد.

پسوند «لی» در زبان ترکی آذربایجانی اسم و صفت می‌سازد و در اسامی ساخته شده با این پسوند مناسبت مکان، کیفیت، مالکیت، فامیل، عایله و خانواده را می‌رساند. مثل مزه لی، تبریزلی، باهارلی. بنابراین از نظر لغوی کلمه‌ی چیر کینلی به معنی دارای افراد غیر زیبا خواهد بود. با توجه به اینکه پسوند «لی» اسم عائله و خانواده (و طایفه) نیز می‌سازد، به نظر چیر کینلی اسم یکی از طایفه های بسیار قدیم ساکن در منطقه بوده که اسم آبادی از نام آن طایفه اقتباس شده است. از «جِرجین ها» به عنوان نام یکی از اقوام ترک قدیمی در کتاب تاریخ ترکان آسیای میانه نامبرده شده است. همچنین «چکینی» نام یک ایل ترک ساکن در اطراف قزوین می‌باشد.

بنابراین احتمالا شکل اولیه‌ی اسم روستا جرجین لی (چرچین لی) بوده است که به چرکینلی و چیر کینلی تغییر پیدا کرده است. از شهر چرچن، بعنوان یکی از شهرهای قدیمی ترک نشین و مرز دنیای اسلام در زمان محمود کاشغری نام برده شده است.

روستای چرکینلو (چرکینلی)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای چرکینلو میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

یک دیدگاه برای “روستای چرکینلو (چرکینلی)

  1. تشکر از تعریف به حق شما نویسنده مقاله.باید یادآوری کنم که دیگر هیچ دست یافتی اینجا بافته نمیشود این برای سالیان دور بوده.وهیچ میوه یا هندوانه گندم جوی کاشت نمیشود فقط برنج که با کود زیاد و آب بری زیاد کشت میشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *