13.01Mianeh

چهارشنبه, ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

دنبال کردن ما

دنبال کردن ما

شهر آقکند (آغکند)

شهر آقکند (آغکند) یا خونج یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش کاغذکنان شهرستان میانه واقع شده و فاصله آن از شهر میانه ۵۳ کیلومتر می‌باشد. این شهر مرکز بخش کاغذکنان است و از شمال به استان اردبیل از جنوب به استان زنجان و از غرب به شهر میانه محدود است.

بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این شهر ۲۹۰۲ نفر و تعداد خانوار آن، ۹۱۳ خانوار است.

همچنین، بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت این شهر ۱۸۲۳ نفر و تعداد خانوار آن، ۴۷۷ خانوار بوده‌است.

این شهر ما بین کوه‌های «اقداغ» و «قافلان‌کوه» در دامنه کوه توره داغی واقع شده و به‌همین دلیل در زمستان آب و هوای بسیار سردی دارد. در تابستان به علت وزش باد خنک موسوم به «مه» هوا خنک می‌باشد.

بزرگترین نیروگاه بادی شمال غرب کشور در این شهر قرار دارد. به لحاظ واقع شدن آقکند در کنار جاده توریستی اردبیل – زنجان و داشتن آثار تاریخی مثل کاروانسرای جمال آباد و پل پردلیس، سایت شهر سوخته و احداث شهرک صنعتی کاغذکنان، این شهر در آینده عظمت تاریخی خود را باز خواهد یافت.

نیروگاه بادی کاغذکنان

حتماً ببینید:  کاروانسرای جمال آباد

آقکند یکی از شهرهای قدیمی ایران است در قدیمی‌ترین منبع جغرافیایی تاریخی فارسی «حدود العالم من المشرق الی المغرب» شهر آقکند به صورت «خونه » و منابع تاریخی دیگر مانند معجم البلدان یاقوت به صورت «خونج» و در سند ملکی متعلق به تاریخ ۹۷۱ هجری قمری به صورت «خوانج» و درسند دیگری که در تاریخ ۱۲۷۱ هجری قمری تحریر یافته «کاغذکنان مشهور به آقکند» نوشته شده است.

سوغاتی آقکند

میوه جات و سبزی جات است. محصولات آقکند از جمله: گندم، سیب، گردو، زردآلو و… می‌باشد.

اهالی شهر آقکند آذربایجانی بوده و به زبان ترکی آذربایجانی سخن می‌گویند. اکثر آنان به کشاورزی و دامپروری می‌پردازند.

قالی‌بافی نیز در بین عده‌ای از اهالی -به‌خصوص بانوان- رواج دارد.

حتماً ببینید:  پل پردلیس کاغذکنان میانه

دسترسی‌ها

  • شهداری آقکند
  • درمانگاه شبانه‌روزی
  • بانک
  • پمپ بنزین
  • جایگاه گاز طبیعی CNG
  • مجتمع خدمات بین راهی (در حال احداث )
  • پلیس
  • اورژانس
  • پایگاه امداد و نجات جاده ای (هلال احمر)
  • پلیس راهنمایی و رانندگی
  • آتش‌نشانی
  • اداره پست
  • نیروگاه بادی آقکند
  • راهداری بخش کاغذکنان
  • حفاظت منطقه شکارممنوع

مراکز درمانی

درمانگاه شبانه‌روزی

مدارس

  • مدرسه شبانه‌روزی عفاف
  • مدرسه ندای اسلام
  • مدرسه شهید اسدی
  • دبیرستان شبانه‌روزی امام خمینی

اماکن تفریحی و گردشگری

  • توره داغی
  • شهر سوخته کاغذکنان
  • پارک قاینار
  • رودخانه قزل اوزون
  • نیروگاه بادی مپنا

آموزش عالی

  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد آقکند

منبع نوشته: ویکی پدیا

حتماً ببینید:  پارک قاینار آقکند

 

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم شهر می‌نویسد:

آغ کند (Ağ kӘnd)

آغ کند اسم مرکز بخش کاغذکنان شهرستان میانه می‌باشد که بصورت آق کند نوشته می‌شود. در گویش محاوره ای شهرستان میانه بصورت آخ کند نیز تلفظ می‌گردد.

آغ کند تا قبل از حمله مغول شهری آباد بوده و به علت قرار گرفتن در مسیر جاده‌ی ابریشم از نظر تجاری دارای اهمیت بالایی بوده است.

«نام قدیمی آغ کند، «خونا، خونه و خونج» بوده است که از قرن ششم هجری به کاغذکنان و سپس از زمان دولت صفوی به آغ کند تغییر پیدا کرده است.»

معنی واژه آغ در زبان ترکی امروزی سفید و روشن می باشد، در زبان ترکی قدیم آغ علاوه بر معانی فوق، به معنای «بلند و بلندی و «فراخ، وسیع و گسترده» نیز بوده است و از همین معنی در دیوان لغات الترک «اوتاغا آغدی» به معنی «او بر کوه صعود کرد» آمده است.

همچنین در گنجینه لغات یادمان‌های ترکی باستان مربوط به سنگ نوشته‌های معابد گول تیگین «آغماق» به معنی «صعود» آورده شده است.

معنی لغوی «آغ اورمان، از آغ به معنی وسیع گرفته شده و به معنی جنگل وسیع می‌باشد. واژه‌ی کند در اکثر زبان‌های ترکی به معنی شهر می‌باشد و در زبان ترکی اوغوزی (آذربایجانی – م) به معنی روستا و ده می‌باشد.»

به طور مثال در زبان ترکی استانبولی به پایتخت، باش کند گفته می‌شود و تاش کند یکی از شهرهای بزرگ ازبکستان می‌باشد. همچنین اؤز کند یکی از شهرهای بزرگ ترکستان شرقی استان سین کیانگ فعلی چین) بوده است.

وجه تسمیه آغ کند، از بزرگی و وسیع بودن آن در زمان‌های قدیم و واقع شدن آن در سطحی بلندتر از سطح دریا نسبت به رودخانه‌های اطراف گرفته شده است.

بنابراین از نظر لغوی آغ کند به معنی شهر وسیع و بلند خواهد بود.

برماست که بر هوش و ذکاوت و خوش سلیقگی نیاکان خود آفرین بگوئیم که چنین اسامی پرمعنی و بامسمائی را بر شهرها و آبادی‌های ما نهاده‌اند و در پاسداری از این میراث معنوی کهن پیشقدم باشیم.

 

شهر سوخته کاغذکنان

شهر قدیم کاغذکنان با ۸۰ هکتار وسعت در دو کیلومتری قسمت غربی شهر آقکند و در کنار جاده آقکند _ میانه قرار دارد. خونا، خونه خونج و خوانج نام هایی هستند که در طول تاریخ چند هزارساله به این شهر اطلاق می‌شده است. این شهر معرف ادوار مختلف فرهنگی و تمدنی از هزاره قبل از اسلام تا قرون میانه اسلامی می‌باشد. قطعات سفال‌های شکسته در این منطقه به چشم می‌خورد.

بر اثر حفاری‌های فرانسویان در اواخر دوره قاجار و دوره پهلوی آثار هنری قابل توجهی از قسمت‌های مخروبه این شهر از زیر خاک بیرون آورده شده که در موزه‌های جهان از جمله موزه لوور پاریس موزه فیلادلفیای آمریکا موزه اشمولین آکسفورد موزه طارق رجب کویت با عنوان سفالینه‌های آقکند (نام کنونی خونج = کاغذکنان) در معرض دید گذاشته شده است. این اثار در چاپ دوم کتاب کاغذکنان در گذرگاه تاریخ ایران نوشته اکبر پرندی معرفی شده است. دکتر آلن از وجود ظروف سفالینه‌های آقکند در موزه آشمولین آکسفورد به عنوان بهترین ظروف مخطط ایرانی یاد می‌کند جمال ترابی طباطبایی در کتاب آثار باستانی آذربایجان این محوطه باستانی را با نام سفال‌های کاغذکنان معرفی می‌نماید او در کتاب خود چنین می‌نویسد:

در مجاورت آثار مذکور تپه خاکی مخروطی شکل موسوم به قلعه که در میان بعضی مردم به کلیسا شهرت یافته وجود دارد. تمام سفالینه‌های موجود در آن یا سفال‌هایی که از حفره‌های مختلف (مانند لانه حیوانات یا کندوکاو حفاران غیرقانونی) بیرون ریخته همه منسوب به سده‌های اواخر قبل از میلاد و دوره‌های اشکانی و ساسانی است.

یاقوت حموی جغرافی‌دان و تاریخ‌نویس مشهور در قرن هفتم در مورد بخش کاغذ کنان نوشته است نوشته است: “چون در آنجا کاغذ درست می‌کنند به کاغذ کنان معروف است”. تا خرابی شهر کاغذ کنان در قرن هفتم هجری، این شهر ولایتی مستقل از ولایات آذربایجان بود و در دوره مغول نیز به‌صورت مستقل اداره می‌شد و به قول حمدالله مستوفی در نزهه القلوب در دوره مغول به دهکده‌ای در آمد و آبادی‌های حومه آن مشتمل بر هفتاد آبادی بوده است. حقوق دیوانی کاغذکنان  پنج هزار دینار بود.

گونه‌های شاخص جانوری: گونه‌های شاخص جانوری منطقه حفاظت‌شده کاغذکنان اعم از پستانداران شامل پلنگ، کل و بز، آهو، سیاه‌گوش، خرس قهوه‌ای، گربه وحشی، کفتار، رودک، تشی، راسو، جوجه‌تیغی، سمور سنگی، شنگ، گراز، گرگ، روباه، خرگوش، سنجاب زمینی، خفاش نعل اسبی مدیترانه‌ای و انواع مختلفی از جوندگان می‌باشند.

این محوطه باستانی به طور جدی مورد مراقبت قرار نمی‌گیرد و حفاری‌های غیرمجاز از طرف سوداگران در این منطقه رخ می‌دهد. احداث شهرک صنعتی در نزدیکی این محوطه نیز باعث لطمه به آن می‌شود.

منبع نوشته: ویکی پدیا

شهر آقکند (آغکند)

برای مشاهده تصاویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

تصاویر برگرفته از کانال تلگرامی کاغذکنان @skaghazkonan

نقشه شهر آقکند

حتماً ببینید:  روستای قراجه ارباط (قاراجا آربات)

اگر اطلاعات موثق دیگری از شهر آغکند میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *