23.58Mianeh

پنجشنبه, ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

دنبال کردن ما

دنبال کردن ما

روستای بولانلیق

روستای بولانلیق یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان قزل اوزن بخش مرکزی شهرستان میانه واقع شده‌است.

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۳۰۴ نفر و تعداد خانوار آن، ۹۰ خانوار است.

 

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

بولانیق (Bulanıq)

بولانیق اسم روستایی در بخش مرکزی، دهستان قزل اوزن شهرستان میانه و اسم رودی در بخش کندوان، دهستان تیر چای شهرستان میانه می‌باشد که بصورت بولانلیق نوشته می‌شود. اسم آبادی در گویش محاوره‌ای شهرستان میانه و بخاطر سهولت در تلفظ بصورت بولاننیق تلفظ می‌گردد.

«بولانیق» اسم و صفتی است که از واژه «بولان» و پسوند «یق» ساخته شده است.

«بولان» ریشه‌ی فعلی مصدر بولانماق به معنی «گل آلود شدن، تیره و کدر شدن و غیره» می‌باشد.

«یق» در زبان ترکی آذربایجانی پسوند اسم ساز می‌باشد که هنگام اضافه شدن به ریشه‌ی فعلی اسم و صفت می‌سازد. مثل؛ اسامی قاتیق (قات + یق) به معنی ماست و یانیق (یان + یق) به معنی سوختگی و صفت باتیق به معنی فرورفته.

وجه تسمیه‌ی آبادی احتمالا از گل آلود بودن آب رودخانه ی مجاور روستا یعنی قزیل اوزن اخذ شده است. علت نامگذاری رود بولانیق هم گل و لای دار بودن آب آن در فصلهای پربارش گرفته شده است.

در صورتی شکل مکتوب و ادبی اسم آبادی را بولانلیق (صفتی که بجای اسم بکار رفته و به معنی تیره و کدر و گل آلود) در نظر بگیریم توجیه ساختار کلمه قدری مشکل خواهد بود چرا که در کتاب‌های گرامر، «معاصیر ادبی آذری دیلی» و «مدخلی بر گرامر زبان ترکی» و مقدمه ای بر دستور زبان ترکی در فرهنگ فارسی بهزاد بهزادی، «لیق» را جزو پسوندهای اسمی قید نموده‌اند که با چسبیدن به انتهای اسم، اسم و صفت جدید می‌سازد مثل؛ داغلیق و داشلیق، و آنرا در زمره‌ی پسوندهای فعلی، یعنی پسوندهایی که با چسبیدن به ریشه‌ی فعل اسم و صفت می سازند، بیان نکرده‌اند.

در صورتیکه بولانلیق را اسم یا صفتی که در اثر چسبیدن پسوند اسم ساز «لیق» به یک اسم، ایجاد شده است در نظر بگیریم برای واژه‌ی بولان در حالت اسمی (اسم بولان) معنی «نام جانوری نیم وحشی است که شاخی به شکل کوزه و رو به بالا دارد و آب برف و باران در آن جمع می‌شود، با زانو زدن ماده، نر از آن می‌نوشد و با زانو زدن نر، ماده از شاخ او آب می نوشد»، در کتاب دیوان لغات الترک ذکر شده است که در اینصورت مفهوم لغوی بولانلیق مکانی که در آنجا جانور بولان زیاد است خواهد بود. که البته این وجه تسمیه دور از ذهن می‌باشد.

روستای بولانلیق

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

حتماً ببینید:  روستای قاسم درق (قاسیم دره)

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای بولانلیق میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *