16.67Mianeh

سه شنبه, ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

دنبال کردن ما

دنبال کردن ما

روستای زرنکش (زرنکئش)

روستای زرنکش (زرنکئش) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان کندوان بخش کندوان شهرستان میانه واقع شده‌است.

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۳۰۷ نفر و تعداد خانوار آن، ۹۱ خانوار است.

زرنکش

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

زنکنش (Zərənkeş)

زرنکئش اسم روستایی در بخش کندوان، دهستان کندوان شهرستان میانه می‌باشد که بصورت زرنکش به فارسی نوشته می‌شود.

«زرنکئش» اسمی مرکب می‌باشد که از واژه‌های «زرن» و «کئش» تشکیل شده است.

«سرن» را می‌توانیم شکل اولیه‌ی زرن در نظر بگیریم که در اثر تبدیل حرف «س» به حرف «ز» بشکل زرن در آمده است، (مثل تبدیل خوروس به خوروز) «سرن» از اضافه شدن پسوند صفت فاعلی ساز «ان» به «سر» ریشه‌ی فعلی مصدر «سرمک» به معنی «صبر به خرج دادن» ساخته شده است.

همانطوریکه در بخش بوزگوش و کل کئش ذکر شد، کوش، گش، گوش و کئش اشکال تلفظی (فونتیکی) هم بوده و در ترکیب اسامی قدیمی به معنی کوه بکار رفته است.

در اینصورت مفهوم لغوی زرن کئش، کوه مقاوم و صبور خواهد بود.

به نظر نگارنده شکل اولیه‌ی اسم آبادی زرنک کئش بوده که برای سهولت تلفظ و در اثر کثرت کاربرد بصورت زرن کئش در آمده است. واژه‌ی قدیمی «زرنک» به معنی «بزرگی، عظمت و جلال» بوده و به علت دارا بودن بار معنایی مثبت در زمان‌های قدیم به عنوان اسم قبیله نیز بکار رفته است.

بنابراین مفهوم لغوی زرن کئش، کوه عظمت و جلال و یا کوه قبیله‌ی زرنکا خواهد بود که اسم آبادی مجاور از اسم کوه اقتباس شده است.

روستای زرنکش (زرنکئش)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

تصاویر ارسالی از آقای علیرضا تمری

تصاویر ارسالی از آقای محمد هادی قاسمی

حتماً ببینید:  روستای مونق (موونا)

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای زرنکئش میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

یک دیدگاه برای “روستای زرنکش (زرنکئش)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *