15.54Mianeh

جمعه, ۱۰ فروردین ۱۴۰۳

دنبال کردن ما

دنبال کردن ما

روستای کلیان (کلگان)

روستای کلیان (کلگان) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان کاغذکنان شمالی بخش کاغذکنان شهرستان میانه واقع شده‌است.

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۱۹۱ نفر و تعداد خانوار آن، ۶۱ خانوار است.

کلیان

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

کلگان (Kəlgan)

کلگان اسم روستایی در بخش کاغذکنان، دهستان شمالی شهرستان میانه می‌باشد که بصورت کلیان به فارسی نوشته شده است.

از نظر لغوی «کلگان» اسمی مرکب می‌باشد که از واژه‌های «کل» و «گان» تشکیل شده است. همانطوریکه ذکر گردید کل در زبان ترکی آذربایجانی علاوه بر گاومیش نر به معنی پرقدرت و پرزور نیز می‌باشد.

«گان» شکل تلفظی دیگر «قان» می‌باشد و «قان» در زبان ترکی قدیم به معنی پدر و خان بوده است. امروزه این واژه، در اثر تبدیل حرف «ق» به حرف «خ» به شکل خان در آمده است. مثل: تبدیل واژه قدیمی قاتین به خاتین (به معنی خانم) و تبدیل قاغان به خاقان.

بنابراین با توجه به مطالب فوق واژه‌ی کلگان به معنی خان پرقدرت بوده و آبادی کلگان به مفهوم روستای خان پرقدرت خواهد بود.

«کل اوْغلان» در زبان ترکی آذربایجانی به معنی «پسر جوان قوی و پهلوان» بوده و از همین ریشه می‌باشد.

روستای کلیان (کلگان)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

عکس از: آقای سلمان شکری کلیان

عکس از: آقای امین کریمی

عکس از: آقای امیرحسین شکری کلیان

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای‌ کلیان میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

4 دیدگاه به “روستای کلیان (کلگان)

  1. با عرض سلام و ارادت به تمامی دوستانی که در راستای حفظ آثار و نام وهمچنین آبادانی ایران عزیز تلاش می کنند
    واما از اثار باستانی و قدیمی روستای کلیان ،همچنان که مهندس علیایی عزیز از شعرای خوش ذوق و ادیب ارشاره کردند مسجد روستای کلیان می باشد واز دیگر آثاری که میشود از ان نامبرد درخت کهنسال معروف “آرمودآعاجی”که درختی بود با قدمت چندین ساله و بزرگ که در نوع خود دارای شکوه و عظمت و کم نظیر بود متاسفانه در اثر عدم توجه و سهل انگاری ابتداشکست و طمعه ی اتش گردید گرچه این اتش سوزی بنا به قول اهالی عمدی بوده و توسط عده ای که در سودای گنج در زیر زمین”دفینه” می باشنداین گنج روی زمین و اشکار را از بین بردند،وبد نیست به بوته ی گل یخ “نشانگاه” پشت مسجد نیز اشاره کنم که در گذشته ی نه چندان دور در دهه های ۶۰الی ۷۰اهالی ان را مقدس می دانستند به علت گلی که در فصل سرما می داد ونذر نان “نزیک”می کردند

  2. بنام خداوند متعال
    ضمن عرض سلام ادب،از مطالب وبلاگ زیبای تان لذت بردم. از این که مطلبی هم در خصوص زادگاهم روستای کلیان(کلگان) در وبلاگ تان درج کرده اید سپاسگزارم. روستای کلیان از روستاهای تاریخی منطقه می باشد و یک تپه ی باستانی ثبت شده بنام “کول تپه” دارد.
    “خواجه بهلول خان” و “لطیف خان ایمان وردی” از صاحب منصبان اواخر دوره ی قاجاریه و اوایل حکومت پهلوی از این روستا برخاسته اند. هر دو از خیرین شناخته شده نیز بشمار می رفتند.
    مسجد قدیمی روستای کلیان نیز با ثروت شخصی و با نظارت شخصی خواجه بهلول خان ساخته شده است،مردمداریاش زبان زد عام و خاص می باشد.متاسفانه این مسجد در سال های گذشته بر اثر سهل انگاری اهالی دچار طعمه ی حریق شده و بخش عمده ی ن فرو ریخت،البته اخیر کل مسجد بازسازی گردید.
    دارای دهیاری و شورای اسلامی فعّال می باشد. ضمنا شاخص ترین شاعر،نویسنده ی و پژوهشگر روستا در حوزه ی زبان های ترکی و فارسی این حقیر هستم که دارای۷ اثر منتشر شده و ۶ اثر منتشر نشده می باشم.
    ارادتمند همیشگی تان عسگر علیائی کلیان(عماد یاشیل)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *