5.52Mianeh

سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲

دنبال کردن ما

دنبال کردن ما

روستای کلکش (کل کئش)

روستای کلکش (کل کئش) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان گرمه شمالی، واقع در بخش کندوان شهرستان میانه با فاصله ۷۰ کیلومتری از شهر‌ میانه قرار دارد.

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۲۳ نفر و تعداد خانوار آن، ۷ خانوار است.

کلکش

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

کل کئش (Kəlkeş)

کَل کئش اسم روستایی در بخش کندوان، دهستان گرمه‌ی شمالی شهرستان میانه می‌باشد که به صورت کل کش نوشته می‌شود.

از نظر لغوی «کل کئش» اسمی مرکب می‌باشد که از واژه‌های «کل» و «کئش» ساخته شده است. «کَل» در زبان ترکی آذربایجانی به معنی «گاو میش نر، پرقدرت و زورمند» می‌باشد. کئش شکل دیگر تلفظی (فونتیکی) کوش می‌باشد. با دقت در معانی اسامی، «هندو کوش»، که به معنی، «رشته جبالی است در شمال افغانستان» و معادل «هندو کوه و هندو کُه» دانسته شده است، و ورکئش، «یکی از کوه‌های پربرفی که منطقه وسیع قره داغ را از هم جدا می‌کند» و کوشان (کوشن، صحرا و مراتع کوهستانی) به این نتیجه می رسیم که کوش و کئش به معنی کوه بکار می رفته است.

بنابراین مفهوم لغوی اسم کل کئش «کوه گاومیش نر» و یا «کوه پرقدرت» می‌باشد و اسم روستا از اسم کوه یا منطقه کوهستانی منسوب به کل (گاومیش نر) گرفته شده است. همانطوریکه در بخش کالا گفته شد نیاکان ما در تفکرات اساطیری خود الهه و نگهبان زمین را به صورت گاو و گاومیش عظیم الجثه تصور می‌نمودند و به افتخار این گاو نر پرزور محل زندگی و کوه‌های مجاور آن را به نام آن نامگذاری می‌کردند و به این وسیله امیدوار می‌شدند که از غضب و خشم الهه‌ی نگهدارنده زمین که به صورت زلزله بروز می‌کرد در امان بمانند.

آقای محمد صادق نائبی در کتاب میانه کل کش را «سنگ‌های سنگین آسیاب» معنی نموده است و در مورد ارتباط آن با وجه تسمیه آبادی توضیح بیشتری نداده است.

روستای کلکش (کل کئش)

برای مشاهده تصاویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

تصاویر ارسالی از آقای آرش شقاقی افضلی

نقشه روستای کلکش

حتماً ببینید:  سد کزرج میانه

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای کل کئش دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *